Viime yönä tunkeuduin somekuplaan

Pääsin viime yönä sisälle erään somevaikuttajan kuplaan, joka ei ollutkaan tosielämässä ihan sellainen kuin Instagram oli antanut ymmärtää. Yllättäen. Näin siis supermielenkiintoista ja erittäin erikoista unta.

Aika moni tuntemani ihminen julkaisee somessa pääosin edustavia postauksia ja kuvia. Harvassa julkaisussa vaatteet pursuavat kaapeista ja lojuvat pitkin lattiaa. Yhden tällaisen tiedän ja se on kaikessa erikoisuudessaan älyttömän huvittavaa. En tiedä kumpi ihmetyttää enemmän; se, että alusvaatteet ja tavarat ovat pitkin lattiaa vai se, että hän julkeaa kuvata itsensä someen niin, että sekamelska on kaikkien silmien alla. Syvällä sisimmässäni nostan hänelle hattua, virkistävää rehellisyyttä.

Koti olikin lavastettu

plant-4243898_1280

Seuraan Instassa joitain julkisuudesta tuttuja henkilöitä, useimmiten urheilijoita. Viime yönä olin erään punttirouvan kotona. Olin kutsuttuna hänen ja aviomiehensä luokse kylään.

Instassa heidän kotinsa on täydellinen vaaleine huonekaluineen ja rouheine pintoineen. Skandinaavinen sisustus noudattaa koko kodissa samaa rauhallista henkeä. Täydellinen zen huokuu kuvista ja niistä voi päätellä, että kotia on sisustettu rakkaudella. 

Kun astuin ovesta sisään, oli vastassa jotain ihan muuta, kolkko ja harmaa varastorakennus, kuin vuosia sitten hyljätty vanha tehdas. Siniharmaa iltahämärä oli vallannut koko tilan, tunnelma oli kylmä ja surullinen. Ei todellakaan mikään loft.

abandoned-factory-1513012_1280Aviomies oli tuonut keskelle huonetta rakennustelineet, joiden reunoilta roikkui sisustuselementtejä. Tavarat oli ripustettu niin, että taustan pystyi valaisemaan näkymättömäksi täydellisiin Instakuviin. Mies roikkui hassusti telineen reunassa ja auttoi vaimoaan rakentamaan yhteistä, kaunista somekuplaa. Lattialla oli hiekkaa ja likaa, vaalea sisustus oli totta vain nurkassa nököttävän sohvan päällisissä. Kaikki muu oli sanan varsinaisessa merkityksessä todella rouheaa. 

Epätodellinen herätys

Koin unessa jonkinmoisen herätyksen. Tietysti tiedän ettei some ole totta, se vain unohtuu toisinaan. Oma elämä alkaa helposti näyttää pieneltä ja epätyydyttävältä upeiden kiiltokuvien keskuudessa. Mutta viime yön uni muistutti jälleen, että ei kukaan voi tietää millaista elämä upeiden postausten takana oikeasti on. Skandinaavisen vaalea sisustus saattaa olla totta vain yhden ainoan kulmasohvan verran. 

Harva julkaisee epätäydellisyyttä vaikka ei kenenkään elämä aina täydellistä ole, tietenkään. Ei kaikki asiat aina ole kaapeissa, vaan joskus ne alusvaatteet lojuvat pitkin lattiaa. Kuvia muokataan, asioista näytetään vain parhaat puolet. Leikataan rumat kohdat pois ja rakennetaan mahdollisimman kaunis lopputulos. 

Ja niistä taideteoksista syntyy somekupla, jota seuraajat ihailevat. Yksi toistaan kauniimpia ihmisiä, koteja, hetkiä. Toisinaan tarvitaan alitajuntaa muistuttamaan, että kun kupla puhkeaa, jää jäljelle ihan oikea, erilainen todellisuus. 

 

Kuva: Tämän epäonnistuneen otoksen ei koskaan pitänyt päätyä nettiin. 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.