Hetkessä eläminen käytännössä – muutama vinkki

Olen kirjoittanut usein hetkessä elämisestä. Siitä kuinka alituisen tulevaisuudesta haaveilun tai menneessä vellomisen sijasta kannattaisi keskittyä tähän hetkeen. Hyvinvointimme kasvaa kun opimme nauttimaan ajasta, jossa kulloinkin olemme. Tämä hetki on ainoa todellisuus, ei ole olemassa mennyttä tai tulevaa – on vain tämä minuutti ja sekunti. Kaikki muu aika on totta vain mielemme syövereissä.

Meni kauan ennen kuin ymmärsin mitä mindfulness käytännössä tarkoittaa. Olin lukenut teoksia aiheesta mutta ohjeet tuntuivat liian yksinkertaisilta ollakseen totta. Kuulostaa hullulta, mutta sitä alkaa helposti epäillä itseään. Mistä voin tietää että elän nyt tässä hetkessä? Onko tähän hetkeen pysähtymistä, jos kuuntelen naapurista siintävää ruohonleikkurin ääntä? Sehän on hänen hetkensä, voinko punoa sen ajatuksissani meidän yhteiseksi hetkeksi?

Kuuntelemisen kautta opin ymmärtämään mitä hetkessä oleminen tarkoittaa, sillä eri aistien avulla on helpompi keskittyä käsillä olevaan tuokioon. Laitan silmät kiinni ja kuuntelen tuulen puhallusta tai rakkaimpien hengitystä. Tai keskityn seuraamaan poikasilleen sirkuttavan kirjosiepon touhuja. Hiljennän ajatukset, hyväksyn niiden poukkoilun ja palautan hellästi mieleni tähän hetkeen. Ajatukset on tehty lentämään ja niiden kuuluukin vaeltaa. Välillä ne on silti hyvä vaientaa ja antaa hetken tempaista mukaan.

Muutama itseäni avittanut vinkki sinullekin.

 • Laita soimaan rauhallista musiikkia, mieluiten instrumentaalista. Sulje silmäsi ja ota rento asento. Keskity melodiaan, millaisen tunteen se sinulle tuo? Tunnustele tunnetta mutta älä analysoi. Hyväksy ajatukset ja anna niiden vaeltaa. Pyri tyhjentämään mieli ja täyttämään se musiikilla.
 • Makaa selällään ja laita toinen käsi rinnalle ja toinen vatsalle. Hengitä syvään ja huomaa, kuinka vatsalla oleva käsi nousee. Pidätä hetki hengitystä. Puhalla rauhallisesti ulos ja huomaa, kuinka käsi vatsalla laskee ja rinnalla oleva nousee. Hengittele muutaman minuutin ajan, tai pitempään. Kun ajatukset valtaavat mielesi, hyväksy ne ja ohjaa mielesi takaisin hengitykseen.
 • Seuraavan kerran kun annat itsellesi aikaa, oli se kahvikupin äärellä työn lomassa tai viikonloppuna terassilla niin pysäytä hetki. Sulje silmäsi ja keskity kuuntelemaan ympärilläsi olevia ääniä. Mitä kuulet? Tai hyödynnä tuntoaistiasi: miltä vartalosi eri kohdissa tuntuu? Onko istuimesi kova vai pehmeä? Muuttuuko tunne jos liikutat vartalosi osia? Tunnetko kireyttä, jota voit samalla helpottaa kevyellä venytyksellä?
 • Sytytä kynttilä. Katso kuinka liekki tanssii edessäsi. Tunne sen lämpö ihollasi. Mitä tapahtuu jos puhallathellästi sitä kohden? Seuraa kynttilän liekkiä ja anna sen todistaa sinulle, että se palaa tietyn ajan, jonka jälkeen steariini loppuu ja kynttilä on täyttänyt tehtävänsä.

Nyt ehkä mietit, ettei tällainen hihhulitouhu sovi sinulle. Miksi hurahtaisin tällaiseen?

Ensinnäkään kukaan ei tiedä sinun tekevän mielesi harjoitteita. Se ei näy ulospäin, joten voit turvallisesti harjoitella missä tahansa. Teet palveluksen itsellesi ja hyvinvoinnillesi.

Toisekseen, oletko koskaan katsonut lastasi ja miettinyt, mihin aika on hujahtanut? Varmasti jokainen vanhempi on. Siksi kannattaa nauttia tästä hetkestä, sillä lapsi on juuri tällainen vain juuri nyt. Ei koskaan enää uudelleen. Tulevaisuus ja menneisyys ovat vain molempien mielen tulkintoja, jotka ovat totta vain yhden kerran.

2 kommenttia artikkeliin ”Hetkessä eläminen käytännössä – muutama vinkki

 1. Läsnäolo on kyllä semmoinen juttu joka ratkaisisi kaikki ongelmat maailmassa. Se on vaan jännä miten sitä syvä kuuntelua ei arvosteta päivääkään tässä hektisessä maailmassa vaikka kummasti enemmän herättää arvostusta kun joku oikeasti kuuntelee 😉

  Tykkää

  • Harva myöskään ymmärtää mitä eroa on kuuntelemisella ja kuulemisella. On paljon helpompaa kuulla ja miettiä mitä itse sanoisi seuraavaksi kuin aidosti kuunnella mitä toisella on sanottavaa.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.