Personal Trainerin pohdintaa: ”älä puutu mun asioihin”

Huomasin kerran salilla, kesken omien treenien, erään rouvan tekevän liikettään todella hurjalla tavalla. Kyseessä ei ollut mikään salikissa, josta olisi nähnyt, että tietää mitä tekee, vaan selvästi aloittelija, jolla ei ollut tekniikka hallussa. Aikani sitä seurasin ja mietin milloin rouva loukkaa itsensä. Niinpä marssin hänen luokseen, pahoittelin että puutun ja ohjeistin nätisti tekemään liikkeen oikealla tavalla.

Rouva kiitti kohteliaasti mutta kasvoista näin, että pahoitti mielensä.

Jäin miettimään, saako toisen asioihin puuttua jos tarkoitus on hyvä? Omaa lastani olen kasvattanut melko mustavalkoisesti, että muiden asioihin ei puututa ja nyt toimin itse päinvastaisesti. Lapsella puuttuminen ilmenee usein vilpittömänä uteliaisuutena tai ihmetyksenä. ”Hei setä, äiti on sanonut, että kiroileminen on rumaa.”

Ehkä puuttumisen sopivuus riippuu tilanteesta. En miettisi asiaa hetkeäkään jos kyseessä olisi heikompi osapuoli, vaikkapa lapsi tai eläin. Silloin myöskään asiayhteydellä ei olisi merkitystä, ihan sama olisiko lapsi vaarassa satuttaa itsensä tai tekemässä hölmöyksiä.

Onkohan pulmassa ratkaisevaa se, että kyseessä oli toinen aikuinen ihminen? Täysivaltainen ja täyspäinen yksilö. Ehkäpä.

Vaikka pahoitin jonkun mielen puuttumalla, saatoin samalla estää hänen fyysisen loukkaantumisen. Itse arvostaisin, jos joku tulisi opastamaan silloin kun teen selvästi jotain väärin.

Toisaalta, mitäpä sitä enempää pohtimaan, maailmaan mahtuu mielensäpahoittajia. Jatkan ihmisten loukkaamista ja lapseni kasvattamista perinteisesti: kohtele muita kuin toivoisit itseäsi kohdeltavan.

Vastaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.